“Vietnam paljastuu deglobalisaation ajan voittajaksi, otsikoi talouslehti Economist juttunsa syksyllä. USA:n ja Kiinan ongelmat, geopoliittiset jännitteet, Kiinan nousevat palkat ja koronarajoitukset ovat saaneet yhä useammat firmat kiinnostumaan Vietnamista. Joulukuussa Applen kerrottiin aikovan aloittaa MacBookien valmistus Vietnamissa vielä tänä vuonna”, kerrotaan Kauppalehden 30.3.2023 julkaisemassa Täällä talous kasvaa -artikkelissa.
Kauppalehti käy artikkelissaan läpi, miten talous kehittyy eri puolilla maailmaa, ja mitä siitä mahdollisesti seuraa. Lehden mukaan käynnissä on muutos, jossa Kiinan kasvu hieman hidastuu ja geopoliittiset jännitteet ravistelevat maailmaa.
Lehden mukaan Kiinan rooli kasvaa silti edelleen suhteessa länsimaihin. Kauppalehden haastatteleman Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan Kiinan pitäisi helposti päästä tänä vuonna tavoittelemaansa viiden prosentin kasvuvauhtiin.
”Meidän ennusteemme vuodelle 2024 on neljä prosenttia. Siitä se hivuttelee näkemyksemme mukaan pikkuhiljaa alaspäin”, Koivu sanoo.
Hän muistuttaa, että “euroalueen pitkän ajan kasvuksi ennakoidaan yhtä prosenttia, Yhdysvaltoihin hieman alle kahta”.
Kauppalehti tarkastelee artikkelissaan tarkemmin muun muassa Kiinaa, Yhdysvaltoja, Eurooppa, Suomea ja myös Vietnamia.
“Vietnam on ollut 2000-luvun tähtiä, ja vahva veto jatkuu. Sen bkt on kasvanut Kiinaa lukuun ottamatta kovinta vauhtia Aasiassa vuoden 2000 jälkeen, keskimäärin 6,2 prosenttia vuodessa”, Kauppalehti kirjoittaa.
Lehden haastattelema PYN Eliten salkunhoitaja Petri Deryng arvioi, että Vietnamin rooli globaalissa taloudessa on ”edelleen vähäinen mutta kasvussa”.
”Vietnam on 15 vuoden aikana viisinkertaistanut markkinaosuutensa globaalista kaupasta, 0,3 prosentin osuudesta 1,5 prosentin osuuteen. Tämä kehitys jatkuu Vietnamin pitkäjänteisen ja avoimen teollisuuspolitiikan ansiosta” Deryng sanoo.
Tässä linkki Kauppalehden artikkeliin. Juttu on mahdollisesti maksumuurin takana.